HTML

Friss topikok

  • anyuka60: Remélem, hogy igen, Székesfehérvár!!! :) (2010.07.27. 20:32) Statisztika
  • Schmauder Tamás: @Olgicsq: az lehet :) (2010.07.02. 14:20) Ismét Törökország
  • Olgicsq: E.T. mint ezt tudom? :) (2010.06.29. 14:39) E.T.
  • anyuka60: Jó volt látni, ahogy röpködnek a sirályok a poti kikötő webkamerája előtt! :) (2010.06.26. 19:24) Kaukázusból Ukrajnán át haza
  • nyissz: Ez nagyon szép környék! Jobban tetszik, mint a tengerparti szakasz... :) (2010.06.22. 13:10) Szvanétia

Címkék

Statisztika

2010.07.20. 12:00 Schmauder Tamás


7 komment

Címkék: szállás couchsurfing vadkemping

Ismét Törökország

2010.06.30. 21:30 Schmauder Tamás

A Batumi-i pihenő véget ért. Vissza törökbe, fel a hegyre, stoppal, Borcka vadregényes völgyében Artvinbe, ahol a ma esti szállás couchsurf gyanus, Oğan Yener.
Környékbeli hidak 1, 2, 3, 4.


3 komment

Címkék: szállás törökország magasság couchsurfing elevation határátkelés

E.T.

2010.06.28. 22:22 Schmauder Tamás

A következő 1600km valahogy így néz ki:


Hazaút nagyobb térképen való megjelenítése

2 komment

Címkék: térkép törökország útvonal magasság elevation

Kaukázusból Ukrajnán át haza

2010.06.25. 18:29 Schmauder Tamás

Az elmúlt 5 nap lényegében arról szólt, hogy 1100 méterről le kellett gurulniuk a tengerhez, Potiba, 0m-re.

Hétfő, 06.21.:

nagy gurulás, a nap vége előtt egy kis emelkedő.

Kedd, 06.22.:

Szerda, 06.23.:

Csütörtök, 06.24.:

Péntek, 06.25.:

A mai nap a tengerszint feletti magasság 0 és 12m közt ingadozott, igen baráti.

 

Potiból indul a hajó Ukrajnába. Potiban alapvetően teherhajók kötnek ki. Ha minden igaz, ők is egy teherhajó fedélzetén hajóznak át Ukrajnába ("to board a cargo ship to Kerch because the captain can take 5 passangers on board") Aki a kikötő webkameráját árgus szemmel figyeli, talán látni fogja, amint a két bringás búcsut int Grúziának.
És ha a hajó fedélzetén a kütyüt nem tartják majd bekapcsolva (eddig is csak akkor volt bekapcsolva ha tekertek) talán akkor is követni lehet majd mozgásukat itt. Jó hosszú út lesz, a teherhajók nem a gyorsaságukról híresek. Remélem útba ejtik majd Odesszát és a Krímet.


2 komment

Címkék: szállás grúzia magasság vadkemping elevation

Zagar hágó

2010.06.20. 17:41 Schmauder Tamás

Chvibiani (Ushguli) után jött a Zagar hágó. Ám mielőtt még odaéertek volna, elment a térerő. A falu egyetlen mobiltornya (ez) eltűnt a kanyarban, így nem lehetett élőben követni az eseményeket, hogy vajon átverekedik-e magukat a várható havas részen, vagy visszafordulásra kényszerülnek. (A GE-ben látható űrfelvétel 2006.06.04-én készült, tehát kb. azt mutathatja ami most is van. A képen kb. 1500m összefüggő havas terület van a hágó tetején).  Mostanra már persze tudjuk, hogy sikerült, gratulálok is hozzá, elég kemény lehetett 2 órán keresztül tolni a jó nehéz bringát a hóban! (És ki tudja, hogy milyen időjárás, szél volt akkor). Sámán sebesség grafikonján jól látható ez a szakasz: (8h-tól)

A hágó a túra eddigi magassági rekordja is egyúttal!
Google szerint 2615m, a lonelyplanet.com szerint pedig 2623m.
Félix GPS-e biztos valami 3. adatot rögzített. :) (kiderült: 2620m)

Hágóról gurulás le Tsvana-ig, itt homestay-t sejtek, a mai napot pedig sátorban pihenik ki valahol Chukuli után, a völgyben, a Tskhenis-Tsqali partján.

Szombat, 06.19.:

Vasárnap, 06.20.:


Szólj hozzá!

Címkék: térkép szállás grúzia magasság térerő vadkemping elevation

Szvanétia

2010.06.17. 12:30 Schmauder Tamás

Én se szívesen hagytam volna ott Mestiát, Szvanétia "fővárosát" ... de gondolom jó lenne már találni egy nagyobbacska boltot, ahol lehetne venni ezt-azt. Remélem amíg ott voltak azért elmentek egy jó gyalogtúrára, mondjuk fel a folyó mentén a gleccserhez ahonnan az ered. Nem árt egy kis változatosság, nem mindig csak a tekerés. 
Az út Ushgulin át, Lantechi felé így indít. Sok apró kihalt falu esik útba, mint pl. Adishi, ahol már csak  egy pár ember él. Tényleg gyönyörő környék. Ushguliból ilyen rálátás nyílik Shkara-ra, Grúzia legmagasabb hegyére (5200m). Ma este a sátrat e mellé a templom (Szűz Mária templom, XII. sz.) mellé rakták.

A Google Earth legújabb, 5.2-es verziója (letöltés) már támogatja a magassági profilok megtekinsét, csak egy jobb kattintás az adott útszakaszon aztán Domborzati profil megtekintése... ez lesz belőle.

Szerda, 06.16.:

Csütörtök, 06.17.:


 

Bréking: a holnapi szakaszon MACKÓ nyom!!!


2 komment

Címkék: térkép google earth szállás látnivaló grúzia útvonal magasság vadkemping elevation

Kacsapüré

2010.06.14. 20:16 Schmauder Tamás

Szombat-Vasárnap-Hétfő magassági profil egyben: (egy kevés hiányzik belőle)

 

Attached Image

Én szívesen elcserélném a rántott húsomat Félixszel egy kacsapuri-re, amit ő már nagyon utál. Én meg a rántott húst unom frankóra.

 

 

 

 

Elbrusz láthatósága témájában még egy kép (sárga kereszt: Mestia):


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

Ha ez nem elég akkor katt ide: link, itt lehet nagyítani, kicsinyíteni, stb. (ha a visibility cloakot bekapcsoljuk, akkor az is látható, hogy honnan látható az Elbrusz)


6 komment

Címkék: térkép látnivaló grúzia magasság

Kaukázus

2010.06.12. 05:00 Schmauder Tamás

Az út: veszélyes, érdekes, szűk, hivogató (legalabbis bennem megmozdult valami amikor ezt aképet láttam), és mikor érnek már Mestiába ahol ilyen fotó kkészülnek:

 

 

 
(a képeket Nir Nußbaum követte el)

 

Ma (06.11) is felfelé kellett menni :)

Szállás valószínűleg sátorban.


1 komment

Címkék: szállás látnivaló grúzia magasság vadkemping elevation

Mestiai előzetes

2010.06.10. 19:47 Schmauder Tamás

Nekivágtak tehát megint az emelkedőknek, úgy kell nekik, minek mentek oda?! - mondják páran biztos. Hát ezért (mondjuk korán kell kelni) és ezért és ezért (nekem ez a kedvencem).

Miért épp Mestia?
Én azt gyanítom, hogy Félix a hegyek szerelmese, és vonzza az Elbrusz közelsége. Ezen a túrán így tud a legközelebb jutni Oroszország legmagasabb csúcsához. Az orosz-grúz határ csak a FÁK tagállamainak állampolgárai számára átjárható, szvl nekünk, magyaroknak nem az. Tehát Mestia jó választásnak tűnik, hogy egy pillantást lehessen vetni rá. Sajnos ez valószínűleg nem fog összejönni. E szerint a láthatósági vizsgálat szerint:

Lila alapon fekete kereszt jelöli Mestiát, innen nézve a piros szinnel jelzett területek látható csak. Az Elbrusz odébb van, jó 40 km. Az sok. A többi, útban levő 2-3-4000-es csúcs kitakarja. Reméljük azért a kaukázus-beli út során valahol szerencséjük lesz és kikandikál majd.

 

 

 

Mestiában ennek a néninek majd nem kell elhinni, hogy 103 éves (mindenkinek ezt mondja), biztos letagad egy tizest! Kedves emberek még.


Szólj hozzá!

Címkék: térkép szállás látnivaló grúzia magasság vadkemping elevation

Irány a Kaukázus és az izgalmak!

2010.06.09. 20:45 Schmauder Tamás

2010-06-08: a Kolkhidskaya mélyföldön jó biciklizni (a két hupli belefér):

CS tipp: http://www.couchsurfing.org/people/hasana

 

2010-06-09: irány a Kaukázus:

A teteje persze odébb van még: Elbrusz 5642m, de nem is az a cél, hanem Mestia ami csak 1400m-en van. Hogyaszongya: "Getting to Mestia is an adventure in itself. The five- or six-hour marshrutka or jeep trip from Zugdidi travels through increasingly spectacular scenery as it runs up the Enguri valley, then the Mulkhura valley" (lonelyplanet.com) - magyarul: szép az odaút.

Izgalmakról:
"A Külügyminisztérium továbbra sem tanácsolja a dél-oszét/grúz, valamint az abház/grúz adminisztratív határvonal megközelítését, mert ezekben az adminisztratív határzónákban továbbra is gyakoriak a konfliktusok, fegyveres incidensek. Nyomatékosan felhívja a Grúziába utazók figyelmét, ... , mindenképpen tartózkodjanak orosz/grúz, az orosz/abház, valamint az orosz/dél-oszét határon való átlépés megkísérléstől" kulugyminiszterium.hu

Van még nem túl aktuális paráztatás az oldalon (link). Olyan települéás neveket is emlegetve amin ma áthaladtak. Hát kíváncsian várom a beszámolót, mit tapasztaltak.

 

Itt van Grúzia GSM lefedettségi térképe, ("néhol" hiányos) kattintás után látható, hogy a holnapi útvonal térerőtlenebb vidéken is átmegy, szóval nem kell meglepődni, ha elmegy a jel. 

Részletesebb térkép Grúziáról mint ami gugliban van.


5 komment

Címkék: google earth szállás grúzia gsm útvonal magasság térerő lefedettség couchsurfing vadkemping elevation coverage